Jeg er blant dem som trives best i hverdagen. Derfor ser jeg alltid fram til 1. januar når juledagene er over. Jeg synes det er noe magisk med å kunne starte opp igjen, å ha helt blanke ark foran seg. For meg er det en fin tid der jeg får tenkt igjennom fjoråret og sortere tankene der de hører hjemme. Dette er også tiden for evaluering og legging av nye planer. 


Når jeg ser tilbake på 2019 så har det vært et godt år. Jeg er igjen tilbake i manesjen og drifter mitt eget firma. Jeg syns jeg er heldig – for jeg får lov til å holde på med det jeg liker best. Denne gang med Hennums Papirsaker.
Jeg har fått laget meg et hensiktsmessig kontor/verksted og en fin webside med en god butikkløsning. Jeg har lært meg å sy bøker og lager nå ulike produkter etter hvert som kundene bestiller. 
Men det er helt klart noen utfordringer også. Jeg har f.eks ikke greid å nå en tilfredsstillende kvalitet på de billedbøkene jeg i utgangspunktet hadde sett for meg at skulle være firmaets “flaggskip”. Jeg har heller ikke greid å produsere de håndsydde bøkene så raskt som jeg tenkte meg, slik at det kan gi meg lønn for strevet. Og det å nå ut til et videre publikum, har også i perioder vært en jammerdal, selv om det nå er i ferd med å snu seg. Men totalen er bra, og de utfordringene som jeg nevnte over, de kan jeg gjøre noe med.

Det blir nok ikke så mange håndsydde bøker i 2020

For slik jeg ser for meg 2020, så blir det ingen flere billedbøker, og de håndsydde bøkene vil bli nedprioritert. Jeg vil fortsatt lage dem, men jeg tror nok at de vil ende opp som hyllevarmere hvis jeg ikke finner på noe lurt. De blir rett og slett for dyre. Dette betyr at mye av den ideen jeg opprinnelig hadde med Hennums Papirsaker, nå må finne en ny form. Jeg vil fortsatt ha kvalitet og manuelt arbeid i fokus, men det er helt klart at boksiden vil bli nedtonet i tiden framover. I stedet vil jeg satse på andre trykksaker i små opplag. Jeg tenker her spesielt på kunstkort, takkekort og andre trykksaker med godt tykt papir og gjerne i ukurant format.
Men for å lykkes med dette må jeg nå ut til flere. En ting er hva jeg selv kan gjøre, men jeg vil også trenge hjelp fra alle de som liker tanken på at det finnes små firmaer i lokalmiljøet hvor du kan få hjelp om du trenger det. Så har du lyst til å bidra til dette, kan du gjøre som følger: 

  • Først å fremst – Husk at jeg er der og ta kontakt med meg om du trenger noen trykksaker. F.eks en innbydelse, et takkekort, eller om du er i det kreative hjørnet og får lyst til å lage en kalender, eller noen kort ut av dine bilder. 
  • Lik Facebooksiden min – Hennums Papirsakerhttps://www.facebook.com/hennums/
  •  Inviter alle vennene dine til å like Facebook siden Hennums Papirsaker: https://www.facebook.com/hennums/
  • Meld deg på mitt nyhetsbrev. Du finner påmeldingen her:  https://khp.no/kontakt/ (på høyre side)

For å illustrere dette med å bevare de små nisjebedriftene vil jeg fortelle hva jeg opplevde i går. For da trengte jeg et 35 mm trebor. I min naivitet tenkte jeg at dette var standard vare. Men den gang ei. Jeg var innom flere såkalte jernvarehandlere, men ingen av dem hadde noe så “avansert” som et vanlig trebor i litt størrelse. Så til slutt endte jeg opp hos Zachariassen Jernvare på Torshov. De kunne selvfølgelig hjelpe meg. De var fortsatt en jernvarehandel og ikke en hybrid som kun selger de varene som det går mest av. Der kom ekspeditøren med relevante spørsmål og ga gode svar på det jeg lurte på. Så lærdommen er klar: Det gjelder å holde liv i de små butikkene om vi i framtiden skal ha noe å velge i. De store kjedene tenker kun på profitt og gir beng i alt annet. Så uansett om det gjelder kjøtt, skruer eller papirsaker – smått er godt!

Ha en riktig god helg!
  
Beste hilsener fra Klaus